Het onderdak, onmisbaar bij het isoleren van een dak van het tuinhuis

Een tuinhuis, in veel Vlaamse tuinen staat er één. Tuinhuizen zijn er in talloze maten, soorten en materialen en kunnen voor vrijwel alles gebruikt worden. De één gebruikt een tuinhuis enkel voor het opbergen van tuingereedschap, maar een tuinhuis kan ook voor hele andere doelen gebruikt worden. In principe kun je het zo luxe maken als je wilt. Een tuinhuis kan gebruikt worden als een relaxruimte, waarin je bijvoorbeeld een sauna of een jacuzzi in kunt zetten. Ook kan een tuinhuis dienen als een kantoorruimte voor als je thuis geen daar geen ruimte voor hebt. Misschien heb je bepaalde goederen of een verzameling die opgeslagen moet worden en dat kan ook in een tuinhuis. De vraag komt dan op of het zinvol is om een tuinhuis te isoleren? Meer informatie op www.bkgdakwerken.be/dakisolatie/

Waarom een tuinhuis isoleren?

De klassieke tuinhuisjes die gewoon zonder fundering achter in de tuin gezet kunnen worden en vrijwel altijd gebruikt worden voor het opbergen van tuingereedschap, kennen we wel. Maar de trend is momenteel toch wel de luxere tuinhuizen. Dit kunnen vaak prachtige en grote tuinhuizen zijn die voorzien zijn van alle luxe. En juist deze tuinhuizen zullen absoluut de moeite waard zijn om te isoleren. Vooral als je het tuinhuis actief gaat gebruiken als ontspanningsruimte of kantoor is isolatie wel noodzakelijk. Isolatie kan in de winter namelijk voorkomen dat het te koud wordt en dat zelfs je ramen van binnen zullen bevriezen, in de zomer kan een isolatie juist voorkomen dat de hitte de overhand neemt en je er niet kunt verblijven. Bouw je bijvoorbeeld een sauna in je tuinhuis, dan mag kou absoluut niet in het tuinhuis komen. Ook voor een kantoorruimte is isolatie noodzakelijk, want het kan toch niet zo zijn, dat je alleen bij goede temperaturen daar kunt werken? Maar ook als je je tuinhuis gaat gebruiken voor opslag van je tuingereedschap, kan het zinvol zijn om te isoleren. Vaak is het elektrische apparatuur, dan niet echt bestand is tegen extreme temperaturen. Met isolatie kun je ervoor zorgen dat na een lange koude winter, de apparatuur nog gewoon werkt en niet aangetast is.

/onderdak tuinhuis isoleren

Dak tuinhuis isoleren

Het dak van een tuinhuis staat voortdurend bloot aan de weersinvloeden. Als je het dak van je tuinhuis wilt isoleren, moet je ten eerste nadenken over het isolatiemateriaal dat je wilt gebruiken, maar ook moet je rekening houden met je onderdak. Het onderdak is het gedeelte van het dak waar de dakbedekking op komt te liggen en waaronder de isolatiemateriaal aangebracht wordt. In de meeste gevallen zal het onderdak van hout zijn. Omdat tuinhuizen talloze vormen hebben, met hellende daken of platte daken, kan ook elke onderdak verschillen. Bij een hellend dak zal er meestal gebruik gemaakt worden van gordingen, waarbij balken, oftewel kepers, tot de nok het onderdak vormen. Vervolgens worden de balken afgewerkt met dakplaten waar dakbedekking overheen gelegd wordt. Het beste isolatiemateriaal is een minerale wol die gemakkelijk in stukken te snijden is en die tussen de kepers geklemd kunnen worden. Werk vervolgens het plafond af en het dak van je tuinhuis is uitstekend geïsoleerd.

Copyright © 2016-2017 tuinarchitect. Alle Rechten Voorbehouden