Tips voor aanschaf en onderhoud van een tuinset

Tips voor aanschaf en onderhoud van een tuinset

Het is heerlijk om in de zomer in je eigen tuin te zitten op comfortabele tuinmeubelen. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij een tuinset kopen? Is voor iedereen dezelfde keuze ook de beste? Met de tips op deze pagina wordt de aanschaf van tuinmeubelen een stuk eenvoudiger!

Welke tuinmeubelen kopen?

tuinmeubelen

Er zijn verschillende soorten tuinmeubelen, laten we de voordelen en nadelen van een tuinset even naast elkaar zetten:

1. Kunststof tuinset: Het voornaamste voordeel van plastic is de duurzaamheid, kunststof kan immers niet roesten. Dat is wellicht ook tegelijkertijd het nadeel, want na verkleuren, scheuren of breken gaat het vaak op de afvalberg zonder hergebruikt te worden. Een kunststof tuinset wordt vooral om de kosten en het lichte gewicht aangeschaft, niet zozeer voor het uiterlijk of duurzaamheid. Deze tuinmeubelen zijn vaak vooral geschikt voor op de camping.

2. Gevlochten tuinset: Hierbij is er een keuze voor echte takken of kunststof, gevlochten tuinmeubelen zien er vaak aantrekkelijk uit, houd wel rekening met de draagkracht en de kwaliteit van de constructie. De UV-straling van de zon kan van invloed zijn op de kleur. Dit soort tuinsets zijn de laatste jaren heel populair.

3. Metalen tuinset: Metaal is vaak wat zwaarder en meer duurzaam, houd er wel rekening mee dat sommige metaalsoorten sneller roest zullen vertonen onder vochtige omstandigheden. Daarnaast wordt metaal vaak gelakt, ook de kwaliteit van de coating is van belang. Er zijn leuke tuinmeubelen van metaal, vaak met kussens voor een wat meer comfortabele zit.

4. Houten tuinset: Dit is een natuurproduct, toch is zeker niet elke houtsoort gelijkwaardig. Voor tuinmeubelen die veel buiten staan is hardhout zeker aan te bevelen, hout van loofbomen is veel minder duurzaam. Door hout van tijd tot tijd te behandelen met beits of houtolie kun je de levensduur flink verlengen.

Waar op letten bij aanschaf van een tuinset?

Hier zijn nog enkele praktische tips bij de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen:

  • Het prijskaartje zegt niet alles, je moet de prijs altijd afwegen op de geschatte levensduur van de tuinmeubelen om de prijs / kwaliteitsverhouding te bepalen.
  • Overweeg het plaatsen van een terrasoverkapping wanneer je graag buiten verblijft. Niet alleen zit je zo altijd droog, je verlengt er ook de levensduur van het tuinset mee.
  • Wanneer je geen overkapping hebt kunnen stapelbare tuinmeubelen opgeborgen worden in een tuinschuur, zo bespaar je ruimte.
  • Hout kan zeer duurzaam zijn zolang het van tijd tot tijd behandeld wordt. Houd wel rekening met droogtijden, en voorkom vieze kleding door olie of beits die niet volledig in het hout is doorgedrongen.

Je ziet het, er zijn vele mogelijkheden bij de aanschaf van een nieuw tuinset. Bekijk eerst wat de wensen en behoeften zijn alvorens een besluit te nemen.

Copyright © 2016-2017 tuinarchitect. Alle Rechten Voorbehouden