Gras laten afrijden door een robotmaaier

Het mooie aan de huidige tijd zijn de vele technische innovaties, waarbij je als mens veel gebruiksgemak mag ervaren. De robotmaaier is hier een voorbeeld van. Nooit hoef je meer je gras te maaien, want de robotmaaier kan desnoods dagelijks je gras maaien. Zo ligt je gazon er altijd mooi bij, zonder dat je er zelf veel energie in hoeft te steken. Maar hoe gaat het precies in zijn werk voordat je je grasrobot het gras kunt laten afrijden?

Je tuin afbakenen

Je grasrobot je tuin laten maaien klinkt allemaal heel mooi, maar belangrijk is wel dat jij hiervoor de juiste voorwaarden schept. En dan gaat het hierbij om het afbakenen van je tuin. Pas wanneer je tuin goed is afgebakend, zal het afrijden van het gras volledig vlekkeloos verlopen. Je tuin baken je af met een grensdraad. De robotmaaier communiceert met het grensdraad en weet dan exact tot hoever hij mag maaien. Zo kan het nooit voorkomen dat je robotmaaier onverhoopt het gras van je buren aan het maaien is. Het grensdraad bevestig je aan het laadstation van de grasrobot om vervolgens je gehele tuin ermee af te bakenen. Neem ook bloemenperken, vijvers en andere obstakels mee. Een losse boom in de tuin hoeft niet direct voor problemen te zorgen omdat de robotmaaier ook voorzien is van botssensoren. Wanneer hij een boom of muur nadert, zal hij dit herkennen en omdraaien. Het grensdraad kun je met pinnen in het gras bevestigen, maar je kunt het draad ook onzichtbaar ingraven op maximaal 20 centimeter diepte.

Wat gebeurt er met het afgemaaide gras?

Het is je misschien al opgevallen dat robotmaaiers niet voorzien zijn van een opvangbak voor het afgemaaide gras. Dit is ook niet de bedoeling. Een grasrobot kan namelijk geen hoog gras maaien. Dit houdt in dat je de robotmaaier meerdere keren per week, of zelfs dagelijks je gazon laat maaien. Je gras blijft zo altijd kort en heb je nagenoeg geen afval. De hoeveelheid sprietjes die er dan afgemaaid worden zijn zo weinig dat het niet de moeite waard is om op te vangen.

Enkele aandachtspunten tijdens het afrijden van het gras

Net zoals bij de klassieke grasmaaiers het geval is, is het ook voor de grasrobot niet goed om te maaien als het regent of als het gras nat is. De meeste grasrobots hebben dan ook een regensensor. Als het tijdens het maaien gaat regenen, keert hij automatisch terug naar het laadstation. Het is ook verstandig om jaarlijkse de messen van de grasrobot te vervangen. Zo blijft de kwaliteit behouden en is je gras altijd strak gemaaid. Heb je een heuvelachtige tuin, let er dan op dat je grasrobot dit aankan. De meeste grasrobots kunnen een hellingsgraad van 30% tot 35% wel aan.

Copyright © 2016-2017 tuinarchitect. Alle Rechten Voorbehouden