Wat is een grasrobot?

Wanneer je in de tuin een mooi groen gazon hebt, dan mag je daar trots op zijn. Om je gazon in deze staat te krijgen heb je waarschijnlijk veel tijd besteed aan het nodige onderhoud ervan. Het wekelijks, of nog vaker maaien van het gazon is het belangrijkste onderdeel van het totale onderhoud. Dit is tevens ook het meeste werk. Je moet immers met een grasmaaier je gehele gazon over en als je grasmaaier niet is voorzien van een opvangbak, moet je het gras ook nog eens aanharken. Maar gelukkig leven we in moderne tijden waar voortdurend nieuwe technische innovaties uitkomen. De grasrobot is daar een voorbeeld van. Meer info over robotmaaiers op www.hendriks-tuinmachines.be

De grasrobot

De grasrobot, ook wel robotmaaier genoemd maakt het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk dat je gras gemaaid wordt terwijl jij achterover in je tuinstoel hangt. Er komt dus geen mensenwerk meer aan te pas. De grasrobot is één van de belangrijkste innovaties op tuingebied wat mensen heel veel werk uit handen kan nemen. Maar hoe gaat een grasrobot te werk? En hoe weet hij wat jouw gazon is en gaat hij niet bij de buren aan de slag?

Afbakenen

Bij aanschaf van een grasrobot heb je nog wel een klein klusje uit te voeren. Je moet namelijk je tuin afbakenen met een grensdraad. De grensdraad is uitermate belangrijk voor de grasrobot, omdat hij hiermee kan herkennen tot hoever hij mag komen. De grensdraad sluit je eerst aan op het laadstation, de basis van de robotmaaier en vervolgens baken je daarmee de grenzen van je tuin af. Ook bloemenperken, vijver of andere tuinranden moet je afbakenen. Het grensdraad is gewoon met pinnen in het gras vast te zetten, maar het is ook mogelijk om een gleuf van maximaal 20 centimeter te graven en daar de grensdraad in te leggen. Tevens heeft de grasrobot botssensoren. Muren en bomen zal hij herkennen om vervolgens om te draaien. Zolang je het gebied juist hebt afgebakend, zal de grasrobot enkel binnen dit gebied maaien.

Voordelen van een grasrobot

  • Het belangrijkste voordeel is dat je niet hoeft om te kijken naar je grasrobot en het maaien je geen tijd kost. Je stelt gewoon een programma in en de grasrobot gaat automatisch aan de slag.
  • Een grasrobot werkt op elektriciteit. Er komen dus geen uitlaatgassen vrij, waardoor de grasrobot een milieuvriendelijk alternatief is voor een grasmaaier op benzine.
  • In tegenstelling tot grasmaaiers maakt de grasrobot geen geluid. Je kunt hem desnoods midden in de nacht aan het werk zetten, niemand zal geluidsoverlast ervaren.
  • Je kunt het gras meerdere keren per week laten doen, waardoor het gazon kort blijft en geen gras hoeft te ruimen.
  • De meeste grasrobots zijn voorzien van anti-diefstalbeveiliging door middel van een pincode en alarm.

Copyright © 2016-2017 tuinarchitect. Alle Rechten Voorbehouden