Soorten grasrobots

De grasrobot is een uitkomst voor degenen die een hekel aan grasmaaien hebben en voor degenen die juist heel veel tijd aan hun gazon besteden. Met een robotmaaier hoef je nooit meer zelf je gras te maaien, maar laat je het gewoon door je grasrobot doen. Dit bespaard je erg veel tijd. Vooral als je altijd een mooi onderhouden gazon wilt hebben is de grasrobot een uitkomst. Voor jou komt meerdere keren per week waarschijnlijk inet goed uit, een grasrobot kan dagelijks je tuin maaien, zodat je gazon er altijd mooi fris bijligt. Maar zit er nog verschil tussen de verschillende soorten grasrobots?

Welke grasrobot moet is geschikt voor mijn tuin?

Er zijn verschillende producenten die grasrobots produceren. Wanneer je de grasrobots van de verschillende merken met elkaar vergelijkt zul je niet zo heel veel verschillen opmerken. De verschillen zitten hem vooral in de aandrijving, de capaciteit en het gebruiksgemak. De werkwijze van vrijwel alle grasrobots is hetzelfde: door middel van een grensdraad wordt een gebied afgebakend waarbinnen hij zijn werk mag doen. Wanneer je een keuze moet maken uit een grasrobot, is het goed om van te voren enkele wensen en eisen te formuleren. Zo kun je bijvoorbeeld een keuze maken op aandrijving of op gebruiksgemak. Ook een bepaald merk kan meespelen in de keuze voor een grasrobot.

Grootte van het gazon

Als er dan toch een duidelijk verschil genoemd moet worden tussen de verschillende grasrobots is dat er producenten zijn die zich enkel richten op grotere gazons, maar ook producenten die grasrobots leveren voor alle soorten gazons. Hoe groot je gazon is, is ook een belangrijke factor in de keuze voor een grasrobot. Heb je enkel een klein stadstuintje met een klein gazon, dan is het onzin om een professionele grasrobot aan te schaffen die juist gemaakt is voor grote oppervlakken. Heb je juist een heel groot gazon, koop dan geen te klein grasrobot die tijdens het maaien telkens naar het laadstation terug moet om opgeladen te worden.

Het messensysteem

Grofweg kan een grasrobot bestaan uit een messensysteem met meerdere scharnierende messen of uit één vast messensysteem. Bij de scharnierende messen bestaat het messensysteem meestal uit drie inklapbare messen die aan een roterende schijf zijn gemonteerd. Bij het draaien van de schijf klappen de messen open en snijden het gras af. Bij obstakels zullen de messen weer inklappen. De kans op schade aan de grasrobot wordt hierdoor verminderd en de grasrobot verbruikt minder energie. Een grasrobot met één messensysteem heeft één sterk mes die ook gemakkelijk takjes kan vermalen en gras kan maaien dat wat langer is. Het mes gaat veel langer mee dan de kleinere inklapbare messen, maar de grasrobot verbruikt wel meer energie.

Copyright © 2016-2017 tuinarchitect. Alle Rechten Voorbehouden